Når man skal velge CMS er det mange ting man må tenke på. Vi har satt opp noen punkter nedenfor som kan være til hjelp å starte prosessen for å velge et CMS.
Programmeringsspråk
Dersom din organisasjon har valgt et programmeringsspråk du skal benytte i alle applikasjoner så gir det en enkel retning. Eller dersom du har utviklere tilgjengelig som har kompetanse på et språk, eksempelvis Java eller .Net så er det naturlig å velge et CMS som er bygd på språket som de kan. Med programmeringsspråk i kravlisten din blir listen over CMS automatisk kortet ned.
Pris
Lisenskostnad for ulike CMSer kan variere mye. Det gjenspeiles også ofte i hvilken funksjonalitet du får igjen. Noen CMSer har ikke lisenskostnad i det hele tatt. Det betyr likevel ikke at det å lage nettsiden er gratis. Det kan se gratis ut ved første øyekast på grunn av lisensen, men den største kostnaden er å lage selve nettstedet.
Kostnaden å lage selve nettstedet varierer også selvfølgelig etter hvor stort nettsted du skal ha og hvilken funksjonalitet du har behov for.
Mange CMSer har ferdige tema og moduler som gjør at du i prinsippet ikke trenger en utvikler for å lage nettsidene dine. Det kan være en fordel spesielt hvis det er snakk om små enkle nettsider uten spesiell funksjonalitet, eller behov for integrasjon med andre løsninger. Dersom du skal ha noe spesielt som eksempelvis å hente data fra et annet system så går timene raskt uansett hvilket CMS du velger, men som regel kan det da være lurt å velge et som er beregnet for å bygge egne komponenter.
Hva skal dere bruke nettsiden til?
Finn på forhånd ut hva nettsiden skal brukes til og hvor mye innhold dere kommer til å ha.
- Skal dere for eksempel ha en blogg? Eller kanskje hele nettsiden kun skal være en blogg?
- Skal dere lage en stor informasjonsside med masse info og undersider? Eller er det en enkel informasjonsside med noen få undersider?
- Kommer det til å være masse bilder og video slik at dere har behov for en kraftig motor i bunn som klarer å håndtere stor last.
Krav og behov
Å identifisere hvilke krav og behov dere har er naturligvis noe som bør skje tidlig i prosessen. For mange kan det være vanskelig å gjøre nettopp det. Her kommer derfor noen eksempler på noen overordnede krav.
Det skal være mulig å lage egenutviklede egenskaper inne i selve CMSet ved redigering av innhold. Eksempelvis en gang jeg var hos en kunde som ønsket at alle artikler i CMSet skulle kunne tagges med tagger hentet fra et helt annet system. Vi måtte dermed lage en spesial-komponent som hentet taggene og hvor redaktøren fikk mulighet til å legge på en eller flere tagger på en artikkel.
Et annet vanlig krav som pleier å komme tilsyne er at det skal være innebygde funksjoner for å dele innholdet til sosiale medier. Hvis dere ønsker å dele mange av artiklene på sosiale medier så er det naturlig å se på mulighetene rundt dette inne i selve CMSet.
Et annet krav kan være at CMSet må inneholde en søkemotor. De fleste CMSer inneholder en søkemotor, men ikke alle er like gode. Det er derfor viktig at du her stiller krav utover at du bare skal ha et søk tilgjengelig. Har du for eksempel behov for en søkemotor som kan legge til rette for å filtrere?
Et annet søk som mange glemmer er at selve CMSet må ha et internt søk for redaktører. Hvis du skal sette opp en kjempestor nettside med tusenvis av artikler, så kan det være svært nyttig for redaktøren å kunne søke opp artikler istedenfor å klikke seg gjennom lange sidelister.
Hvilke funksjoner er viktig for dere?
Alle CMSer har mange av de samme grunnleggende funksjonaliteter, deriblant WYSIWYG (teksteditor) og sideopprettelse. Hvis du kommer til å bruke veldig mye tid inne i teksteditoren kan det være en ide å teste de ulike tekst-editorerne.
Eller hvis dere har masse bilder og filer, kan det være en god ide å se hvilke CMSer som håndterer bilder på en god måte. Er det for eksempel mulig å gjøre enkel bilderedigering, som crop, inne i CMSet? Du vet selv hva som er viktig for din organisasjon og hvilket innhold dere kommer til å ha. Identifiser disse funksjonene og test i de ulike CMSene. Disse funksjonene gjenspeiles selvfølgelig i kravlisten din som er nevnt ovenfor.
Avslutning
Håper disse punktene kan hjelpe deg på vei til å starte prosessen til å velge et CMS.
Vi i XLENT har både rådgivere som kan hjelpe deg til å velge riktig CMS for din bedrift og utviklere som kan bistå i å bygge nettsiden din. Vi vil gjerne høre fra deg.