- Artikkel -

Flutter

Kari har vært på konferanse og deler av sin læring og kunnskap. Hun og andre utviklere er blitt overbevist om et "skifte" til Flutter. 

Kari Skjold - Systemutvikler XLENT Oslo

 

Hva er Flutter?

Flutter er en utviklingsplattform laget av Google, som brukes til å utvikle kryss-plattform applikasjoner. Kryss-plattform betyr at du kun trenger å utvikle en enkelt kodebase - og denne er designet for å kjøre på flere plattformer. Både på Android, iOS, Linux, macOS, Windows, Google Fuchsia og Web i dette tilfellet.

 

Det mest populære kryss-plattform rammeverket

I løpet av de siste to årene har Flutter blitt det mest populære kryss-plattform rammeverket. Fra at 30% av utviklere verden over valgte Flutter som kryssplattform teknologi i 2019, gikk det opp til hele 42% i 2021, og slo dermed React Native på 38% [1]. Plattformen vokser altså ekstremt raskt i popularitet - hvorfor? Flutter er både raskt å lære og gøy å jobbe med. Utviklingsverktøy som hot reload er veldig godt utviklet og dokumentasjonen rundt Flutter er fantastisk god og strukturert. Å jobbe med Flutter (og programmeringsspråket Dart) skaper etter min erfaring mindre frustrasjon og raskere fremgang.

 

Fra brukerens perspektiv

Appene er raske (animasjoner kan kjøre på 60 fps) og de ser veldig bra ut - Nesten like bra som native apper. Og fra perspektivet til de som sitter med lommeboka: Kryss-plattform apper generelt er raskere å utvikle og dermed mye billigere å utvikle.

 

Hvordan unngå kode-konflikt

Fra foredragene lærte jeg blant annet om hvordan store prosjekter bør struktureres for å unngå kode-konflikter mellom utviklerteam ved å innkapsle features i pakker og holde design system adskilt fra widgets (der appens UI blir definert).

 

Koble til Firebase

Jeg lærte også om hvor sømløst Flutter-apper samarbeider med Google’s Firebase verktøy som Store, Hosting og Authentication.

 

Visuelt tema

Til slutt - Themes Playground [2] - Et kjempenyttig verktøy for å konfigurere et visuelt tema for appen din.

  • Her kan du for eksempel velge å basere temaet ditt på en eller flere grunnfarger - og så genereres det en hel fargepalett basert på disse - både light og dark versjon.
  • Du ser forhåndsvisning av hvordan ulike komponenter i appen vil bli seende ut. Tekstfelt, Navigasjonselementer, knapper osv.
  • Du kan enkelt kopiere den genererte koden og lime den inn som globalt tema for appen din.

 

Slik styrer du stylingen til alle appens komponenter. Resultatet blir konsistent, det er utrolig lettvint og det ser fantastisk bra ut med Material 3 (Google sitt nyeste design “språk”). All styling kan selvfølgelig etterjusteres - skreddersys til din app, enten på globalt nivå eller lenger ned i appens “tre” av elementer.

 
Flutter i bruk hos oss i XLENT

I XLENT Oslo jobber vi nå med en spennende Flutter app - et pro-bono prosjekt for registrering av humle-arter i Norge. Det er et supert prosjekt - både pga domenet og for å lære beste praksis for utvikling med Flutter. Gleder meg til veien videre er budskapet fra Kari. 

 

[1] https://www.statista.com/statistics/869224/worldwide-software-developer-working-hours/

[2] https://rydmike.com/flexcolorscheme/themesplayground-v6/#/